Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ {'hide':'true'}

Βελέντζα Μαριφαίη
Οδοντίατρος | Ορθοδοντικός



ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 

Τι είναι η ορθοδοντική;
Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη μετακίνηση δοντιών. Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί στην ορθοδοντική για επιπλέον 3 χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής, και έχει αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοδοντικό πρώτη φορά?

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών συνιστά έναν πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά στην ηλικία των 7. Ορισμένα οδοντικά προβλήματα αλλά και προβλήματα αρμονίας του προσώπου μπορεί να προληφθούν, εάν διαγνωσθούν έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση συχνά συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης, σε περιπτώσεις έντονων σκελετικών προβλημάτων. Οι γονείς, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι το παιδί να 'αλλάξει όλα τα δόντια', που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12 ετών.

 

Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία?

H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Στα παιδιά λόγω της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών διαρκεί περισσότερο από ότι στους ενήλικες. Μετά τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο μπορεί να δοθεί μία πιο συγκεκριμένη απάντηση όσον αφορά την διάρκεια της θεραπείας.

 

Πονάνε τα σιδεράκια;

Τίποτα από ότι γίνεται στο ιατρείο κατά την διάρκεια των ραντεβού δεν είναι επώδυνο. Μετά το πέρας της ορθοδοντικής επίσκεψης  τα δόντια για τις 1-2 πρώτες ημέρες είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή γιατί «σφίγγουμε» τα σιδεράκια. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσίπονων.

 

Οι ασθενείς φορώντας σιδεράκια, θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα δόντια τους;

Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκληρά, κολλώδη, τραγανά τρόφιμα. Παράλληλα, απαιτείται καλή στοματική υγιεινή όπου ο ορθοδοντικός θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο φροντίδας του στόματος σας.

 

Τι κάνω σε περίπτωση που κάποιο σιδεράκι ξεκολλήσει;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκολλήσετε κάποιο σιδεράκι και τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ασχέτως με το προγραμματισμένο ραντεβού σας και να ενημερώσετε το ιατρείο μας. Επαναλαμβανόμενα ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία σας, για αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχονται.

 

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια μου;

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο ορθοδοντικό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αυξάνεται η ανάγκη για καλή στοματική υγιεινή καθώς αυξάνονται οι επιφάνειες που μπορεί να κατακρατήσουν μικρόβια και πλάκα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες καθαρισμού δοντιών και μηχανισμών.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος;

Τα δόντια, μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια), έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους θέσεις, διότι το οστό πάνω στο οποίο στηρίζονται δεν αποκτά άμεσα την παλιά του δομή. Η διατήρηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών που φορά ο ασθενής είτε και με τη συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.


Οι φρονιμίτες ξαναστραβώνουν τα δόντια;

Είναι παλιά συνήθεια στην ορθοδοντική να «κατηγορούνται» οι φρονιμίτες σε περίπτωση που ξαναστραβώσουν τα δόντια. Όσο λογική και αν φαίνεται αυτή η άποψη, σήμερα γνωρίζουμε ότι οι φρονιμίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φυσιολογική κίνηση των δοντιών προς τα εμπρός και την πρόκληση συνωστισμού. Επομένως, η αφαίρεση των φρονιμιτών δεν προσφέρει καμία προστασία από την ανάπτυξη συνωστισμών.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από αυτό, μπορεί να υπάρχουν άλλοι σοβαροί λόγοι για την αφαίρεση αυτών των δοντιών, π.χ. τοπική έλλειψη χώρου, προβλήματα υγιεινής με συνοδευόμενους τερηδονισμούς καθώς και επίμονες περιστεφανίτιδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η εξαγωγή των φρονιμιτών.